Isnin, 28 November 2011

HOINISWAY II

As salam.Hari ni modus operandi Holiday In Islamic Way simple je.


Perasan x, lagu barat apa je yang kita x hafal? oh okay maybe ade yang tak tegar sangat.Selalunya apa yang menyebabkan kita TERhafal lagu2 ntahpape tu.Ok, slh satu faktornya maybe sbb kita selalu dengar lagu2 tu, xkisahlah samada dr radio ke mp3 ke.So, satu je, apa kata kita try switch radio yang kita rasa banyak duniawi sangat kepada yang lebih seimbang dunia akhirat.Contohnya IKIM :)


Dengar radio IKIM

okay, seriously, aku bkn nk buat iklan ke ape, tp xsalah kan kalau aku syorkan? hehe.bukan apa, kalau nak kata JOM kita terus buat baik blablabla, aku rasa xsmpy 40% pon yang berjaya buat. Sebab apa? sebab jiwa kita dah diisi dgn benda yang x sepatutnya.See? sekarang pun apa kita buat? facebook. youtube.dengar lagu,blogging. Rasionalnya kat sini, apabila telinga dah disumbatkan dgn pkara baik, InsyaAllah hati kita pun akan jadi bersih dan suci . Percayalah. Try sehari.lama2 jadi setiap hari.Islam itu indah .InsyaAllah kita akan terdorong utk lakukan perkara yang baik sepanjang hari tu apabila kita dok dengar ayat suci Al Quran, nasihat2, kata2 yang sopan dan baik.InsyaAllah.Nak berubah, kita kena berkorban sedikit.kurang-kurangkanlah dengar lagu yang mungkin melalaikan. 


So , this is the frequency





Suka dengar MP3 jek? oh no problem.Masukkan lagu-lagu nasyid yang penuh hikmah, ayat-ayat suci quran. InsyaAllah kita akan lebih sng utk menghafal apabila dah selalu dengar.Macam lagu jugak, selalu dengar sampai terhafal-hafal.


Alhamdulillah habis satu modus operandi, InsyaAllah akan ada strategi lain dalam segmen Modus Operandi HOINISWAY! Semuanya adalah tajaan drpd Allah. InsyaAllah. Maaf jika terdapat sebarang khilaf.ampunkan gue.


We love islam, hidup dan matiku hanya kerana Allah.
GAYA ISLAM GAYA SAYA (G.I.G.S)

Selamat bercuti and salam maal hijrah 

Btw, kalau belum baca yang 1st punya klik link di bwh
syukran
assalamualaikum

Holiday

Ok.testing.as salam, aku actually ptg td br balik dr Langkawi.Then, sok pergi Johor pulak.ayh ada hal sket.So aku tggal kat rumah nenek.sgt menarik! hehe.

Selasa, 22 November 2011

To my beloved Zarith~

Assalamualaikum!
Tadi kan, aku nak cari satu pencil case nih.dalam bakul barang2 TGB. tetibe ku terjumpa nieh~
Bila masa entah budak ni letak? sempat pulak an . Busy sangat kemas brg sampai aku xperasan benda nih. Thank you , Zarith! 
She is my roomate and also classmate .<3 her so much!



Seterusnya,aku membuka balutan itu dengan rakusnya~ dan mendapati sebiji cawan yang sangat comel bersama sudu. haha.



dan juga bersama sepucuk surat..
Aku tertarik dengan ayat last nih.hehe . 

Btw,Zarith, aku pun minta maaf atas segala kesalahan aku kat kau, halalkan semua benda.Maafkan aku kalau aku xdpt jadi kwn yang baik utk kau, tapi aku akan berusaha mnjd yang terbaik utk kau.hehehe (ayt~).Happy holiday jugak~



Thanks a lot.Syukran.Thanks Allah





Ahad, 20 November 2011

Modus operandi HOINISWAY

 

Assalamualaikum!

Hehe.Senyum sikit.Ha.kan manis tu. InsyaAllah .today I just wanna share one Modus Operandi HOINISWAY
Actually HOINISWAY tu singkatan bagi HOLIDAY IN ISLAMIC WAY.

InsyaAllah satu Modus operandi je hari ni..Modus operandi tu tahu ke tidak apa benda? It's more like strategy.So this is our 1st strategy in order to make our holiday more colourful, stylish semua ah.Nak tahu x apa? Baca sampai habis~



Pagi petang siang malam, mesti ada je rasa nak bukak facebook kan.Setiap hari mesti tak sah kalau x bukak facebook, tapi ada x perasaan x sah kalau tak solat sunat dhuha?

SOLAT SUNAT DHUHA






ITULAH salah satu strategi .Kita start sekarang, pas 2 konsisten je.InsyaAllah kita akan rasa lebih kuat! hehe.macam jual produk pulak.Tapi kita x rugi apa2 buat benda nih! Seyes.X RUGI MASA.percaya eden.2 rakaat je.


Drp Anas bin Malik, Sabda Nabi SAW ;

"Barang siapa sembahyang dhuha 12 rakaat, Allah akan membuat baginya istana daripada emas di syurga" (riwayat Tirmidzi & Ibnu Majah)

Rasulullah bersabda yang bermaksud,

"Siapa saja yang dapat mengerjakan solat Dhuha dengan istiqamah, akan diampuni dosanya oleh Allah, sekalipun dosa itu seluas lautan."

Rasulullah bersabda lagi,

"Solat Dhuha itu mendatangkan rezeki dan menolak kefakiran (kemiskinan), dan tidak ada yang akan memelihara solat Dhuha kecuali hanya orang-orang yang bertaubat."

Di dalam hadis yang lain pula diterangkan seperti berikut:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، قَالَ:"إِنَّ فِي الْجَنَّةِ بَابًا، يُقَالُ لَهُ: الضُّحَى، فَإِذَا كَانَ يَوْمُ الْقِيَامَةِ نَادَى مُنَادٍ: أَيْنَ الَّذِينَ كَانُوا يُدِيمُونَ عَلَى صَلاةِ الضُّحَى؟ هَذَا بَابُكُمْ فَادْخُلُوهُ بِرَحْمَةِ اللَّهِ

Dari Abu Hurairah RA dari Nabi SAW , beliau bersabda : "Bahawasanya di syurga ada pintu yang dinamakan, "Dhuha." Maka jika kamu datang hari kiamat kelak, serulah (malaikat) penyeru: manakah orang-orang yang telah mengerjakan solat Dhuha? Inilah pintu kamu, silakan masuk ke dalam dengan rahmat Allah." Al-Tabrani





Solat sunat dhuha ialah solat di waktu pagi. Waktunya sesudah matahari terbit sehingga matahari di tangah-tengah langit (kira jam 12tgh).*SENANG CERITA BUAT PUKUL 10 jelah. Dilakukan antara dua rakaat hingga lapan rakaat. Ada sebahagian kitab menyatakan sehingga 12 rakaat. Dari segi pembacaan di dalam solat sunat dhuha tiada wajib membaca surah-surah tertentu di dalam rakaat tersebut. Cuma kebiasaan yang dilakukan oleh para ulama iaitu pada rakaat pertama dibaca surah Fatihah dan surah Wasy-Syamsi atau surah Al-Kafirun. Manakala rakaat kedua dibaca Al-Fatihah dan surah Ad-Dhuha atau surah Al-Ikhlas.
Okay lah sekarang nak dekat pukul 9 Pagi.sekarang pun dah boleh.Jom lah!Jom kita isi masa dengan perkara yang mendekati kita kpd syurga.InsyaAllah.

Tanamkan dalah hati, azam yang kuat , lafazkan dari sanubari, bahawa



MULAI HARI INI, SAYA AKAN MELAKUKAN SOLAT SUNAT DHUHA SECARA KONSISTEN! XNAK TINGGAL SATU HARI PUN! ~

kecuali jika terdapat sebarang keuzuran.=.="



Okay, habis satu modus operandi, InsyaAllah akan ada strategi lain dalam segmen Modus Operandi HOINISWAY! Tajaan Blogger.com , duit elektrik yang makbapak aku bayar, laptop yang byk bjasa. Apa2 pun semuanya adalah tajaan drpd Allah. InsyaAllah. Maaf jika terdapat sebarang khilaf.ampunkan gue.




We love islam, hdup dan matiku hanya kerana Allah.
  GAYA ISLAM GAYA SAYA (G.I.G.S)


Rujukan: 

cara solat sunat 

Kemusykilan berkaitan solat sunat dhuha

Sabtu, 19 November 2011

Assalamualaikum! What's hot? Best gileww cuti sekolah an. Untunglah.
Aku dpt banyak ole-ole.2 folio, siapkn buku kimia, buku Sejarah form 5 bab 1-3. apa ntah lagi.Dgn projek sains lg nk kne wat.Tapi yang besnya Hafal Quran Juz Amma and 4 surh pilihn..^_^

Jumaat, 18 November 2011

Anjakan paradigma

Holiday.
I promise to myself. Every minute , every second that had passed will be the greatest history. Setiap saat kalimah Allah sentiasa di hati. Why not? InsyaAllah boleh..

Semua org boleh berubah. Aku pun. InsyaAllah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...