::Pengalaman Terbakar::


Berlaku pada hari KHAMIS, 22 Julai 2010

di copy balik dr Facebook.

Tragedi 22 Julai 2010. Kisah Hitamku

by Sharifah Rosheeda on Tuesday, September 21, 2010 at 8:35pm
Darihal insan yang mengalami kebobrokan jiwa,
hatinya yang karam dalam samudera hampa,
walakin begitu, Insan itu tetap berjuang
melawan arus lautan kehidupan.......



29 Julai 2010, Khamis
6:45 pm
Umi, nape ari 2 doktor kata xpayah buat ape2, ni tetiba kata nak bedah la, koyakkan kulit lah, akaq x paham lah..
Aku tidak mengerti. Aku hanya menurut kata doktor pakar di situ. Aku tahu, apa-apa yang mereka lakukan semua adalah untuk kebaikanku juga.
Malam itu, umi dan ayah menemani ku di kamar pesakit. Sungguh, aku merindui handset ku, bantal,katil dan semua lah selagi itu semua 'harta sementara' ku.
tidak lama selepas itu, aku mendapat khabar gembira.
okay dik, camni lah, saya rasa x perlu lah operate memandangkan ini cme affect kat kulit saja, xd mnjejaskan saraf2, n FYI adik sbnrnya mgalami scndary burning n  superfisial burn.. cuma blister 2, kami akan uruskan, okay? don't worry lah, xd ape2 punya.esok, kami cuma akan koyakkan n buang kulit2 mati 2 sebab,kalau tidak, ubat2 yang adik apply 2 xd kesan apa2 kerana ubat 2 xdpt meresap ke dalam tgn adik.
Aku menghela nafas lega tatkala mendengar penjelasan doktor. Alhamdulillah, Allah sentiasa mendengar doa ku.
erm, akak, umi ngan ayah nak balik dulu ye, jaga diri baik2, assalamualaikum~ kata umiku..
 Jap  Umi, abis 2 mcm ne akak nak solat nih? dua2 tgn x ley gerak?? Aku mula mengeluh.
ketika itu, tangan kananku, ade jarum, waduss. kiri lak, well, time 2 xley gerak ag, keras!
mataku time 2, segan2 nak bukak, adehh ngantuk laakkkk....
Tak lama lepas 2, aku tertidur.. ZZZZZZzzzzz


30 Julai 2010, Jumaat
4 am.
Umi menolongku mengambil wuduk untuk menunaikan solat isya' . huh~ nasib bek umi ada, law x, dosa lah aku dapat. Habis x berkat. 

10 am
InsyaAllah, sempena hari Jumaat ni, hari yang penuh barakah, penghulu segala hari, Allah akan membantuku untuk menghadapi semua ini.
Okay akak, gudluck !Rileks la kak, ada orang, lagi susa, tengok macam akak sebelah 2, lagi sakit, kena bedah mulut... Letakkan tawakal kat atas skali..Umiku mula membisikkan kata falsafah yang bermakna ke dalam telingaku.
31 Julai 2010, Sabtu
3:50 pm

Aku menupang dagu di jendela
air mata yang bercucuran segera kuseka
senyuman terukir
tatkala kulontarkan pandangan ke pokok-pokok menghijau,
dan, bunga-bunga mekar yang menghiasi laman yang tandus.
peristiwa itu agak lama bernari-nari dalam benak fikiranku ......

Peristiwa itu,Hari itu,Petang itu,
22 Julai 2010, Khamis, 5. 50 pm
aku seronok mengacah2 kucing milik jiran ku yang bernama Cutie, HAHA, pelik, aku memang x ske kucing sebab... ntahlah
tapi hari 2, aku rasa bahagia ble dapat main dgn kucing..
meeooowwww! aku mengagah kucing itu, tidak semena2 kucing tu melompat tinggi, kalah Ramjit Singh, Lou Chee Peng , Lee Kum Zee dan Nur Aishah Ismail, atlet lompat tinggi terbaik di Malaysia.
hey. bosan la, rasa nak tolong umi la, bakar sampah tuuuuu. Hatiku bermonolog.

umi, akak amik eh petrol ni..
Eh! jangan lah. biar umi je letakkan.
bekas petrol yang sebenarnya untuk mesin rumput tu, segera dicapai oleh umiku,
sebenarnya, skali skala j bakar sampah ni.. umi nak tanah bakar, untuk tanamannya..
aku mengambil surat khabar untuk memarakkan lagi api 2..
namun, usaha ku hanya sia2.. angin kuat memadamkan api tersebut.
err.. aku dah x sabar. bila api ni nak marak, mcm ape je. ish.
umi, akak amik eh petrol ni sket, geram lah. Aku merayu pada umi ku, dengan harapan dia membenarkan aku mengambilnya.
Ketika itu, umi di belakang rumah, aku di halaman . Aku x tahu lah, umi macam angguk je. HAHA. dah nampak angguk ue, ape lagi, let's start the project.

LALALALA~ aku menuang sedikit demi sedikit petrol 2, eh. api ade ag upenye. cuma nyorok2 plak.
........................................ * aq still trauma la, nk cte ke x ek*
tanpa disangka, tatkala mataku hanya terkedip sedetik sahaja,
NIKMAT ku sudah hilang,
kulitku sejak bayi, hilang sekelip mata,
hidupku, diulit trauma......
EH2!! API NI.. ASAL NI,, OPSS.. AQ KENE PADAM KAN CEPAT SEBELUM UMI NAMPAK, LAW X, ABIS ARH AKU!!!.
semasa itu, api marak menyambar bekas petrol yang ku pegang, lengan bajuku terbakar. Sangkaan ku meleset kerana aku fikir, aku mampu memadamkan api itu dengan menghentak2kn ke tanah, namun..
UMI!!! tolong mi,,, api!!!
dari jauh, umi kelihatan cemas. umi segera berlari ke arahku,
Akak! apa da jadi ni?????? bertubi2 soalan itu menyogok ke telinga ku,
Aku hanya mampu melelapkan mata. dan mencelikkan kembali. umi, tolong akak mi......

Dalam beberapa saat selepas itu~ struggle macm nk beranak. tapi lw beranak dpt anak, ni dpt ape? dpt sakit jela~
nasib baik lah, aku sempat berfikir. segera ku mencampakkan pakaian yang still rasa panas bahang api 2, aku ke tandas, mencucur tangan dengan air paip. aku kaget. tanganku! arghh~ hitam...sementara umi memadamkan api yang masih marak di luar sana... aku hanya bermohon.. Ya Allah, kau lindungilah umi ku...
aku terfikir juga, perlu ke ambil ubat gigi nak letak kat tgn.NAMUN, kudrat selemah2 kudrat. aku x mampu untuk memperkasa diri untuk berdiri.. aku hanya mengimpikan untuk tidur, melelapkan mata seketika, untuk melupakan tragedi tersebut. Aku bukan bermimpi, Sheeda, bangun lah, awak bukan bermimpi! ini dunia nyata, sudah takdir aku menjadi begini..
sedar x sedar. 30 min lepas 2, jiran dan umiku segera melihatku yang masih melalukan air di tangan kiri ni.. sakit, masyaAllah, Allah j lah tahu.. ohh, padan lah rupanya umi x tahu aq pny tangan dah jadi ape.. dy x sangka teruk cm 2, ..
Barulah pas 2, umi segera bawaku ke klinik.,..
doktor kata, nasib baik aku menggunakan air, x gne kicap, colgate dsb., sebab ape., air ni adalah untuk mengelakkan bahang api tadi meresap ke dalam saraf2 dan seterusnya boleh menjejaskan fungsi tangan..
oh! I get it. barulah paham, jalan terbaik ialah, menggunakan air!!!


Tiba-tiba lamunanku terhenti dek sekumpulan jururawat datang 'menyerangku'.
ohh, a' ala, dyowg just nak interview aq, al maklumlah, aku kan famous kat situ. *buwekkk
xdek la, actually, mereka mahu memeriksaku, itu je, tekanan, suhu badan.

wassalam~ 
terima kasih kepada keluarga tercinta
sahabat andai yang sering bertanyakan khabar dan melawatku , Anis Nadzirah,Aini dan geng XMO3.g
sedara2..
rakan sekelas,,
dan..
terutama skali,
watak yang membangunkan lagi kisah ini,
Umi tersayang~

thx sbb baca..

Hari Ke 9, dh elok sket

5 ulasan:

  1. erk ! agk . smart ha . ko buat novel laku abes

    BalasPadam
  2. cter ni bgus gila yunk. nak je aku publish msuk majalah ke. haha. *idea dr yan. tp serius ble bce cm berada kat tmpat kejadian. *ciplak ayt yan. yg plg penting, shifa HEBADD~~

    BalasPadam
  3. haha! bek yan je komen. kah3 tengs yunk

    BalasPadam

Kutuk! Kritik! Komen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...